Het belang van integriteit voor het spirituele pad

Toen ik nog een tiener was, leefde ik met de misvatting dat mensen die zich bezig houden met spiritualiteit of begaafd zijn op het spirituele of paranormale vlak, ook per definitie integer zijn. De ervaring heeft me geleerd, dat dat helaas een grote misvatting is. Spirituele gaven en integriteit gaan niet per se hand in hand. Maar voor ware spiritualiteit is pure integriteit wel een uiterste noodzaak.

Trechter

Stel je eens een trechter voor: de brede basis is de lagere frequentie waarop veel mensen nog functioneren. Eten, werken, voortplanten, slapen. Overleven. Vechten om te bestaan. Ellebogenwerk. Ego. Manipulatie. De ander omver gooien om jezelf beter te voelen.

Wakker

Het smalle uiteinde van de trechter is de hoge frequentie van mensen die ‘’wakker’’ zijn: mensen die zich bewust zijn van hun onsterfelijke ziel en van de realiteit dat alles energie is. Dat we allemaal verbonden zijn. Dat we allemaal één zijn. Voor wie empathie, telepathie, zelfs helderziendheid een natuurlijk deel uitmaken van hun dagelijkse realiteit.

Het smalle pad

We bewegen ons allemaal, leven na leven, van de brede basis van de trechter naar het steeds smaller wordende uiteinde van puur en zuiver hartbewustzijn en verbinding met de ziel. Er wordt wel eens gezegd, dat de ware spiritualiteit een smal recht pad is. En als je er eenmaal op stapt, kun je niet meer terug. Wel, dit is ook echt zo. Als je je eenmaal bewust wordt van de werkelijke realiteit van het bestaan, van het Universum, van je ware Wezen, kun je niet meer terug naar de oude wereld van dode materie, van vechten om te overleven.

Terugval

Maar onderweg zijn er vele kansen om terug te vallen. Fouten maken is menselijk. Het punt echter is, dat hoe verder we ons bewogen hebben naar het smalle uiteinde van de trechter van puur bewustzijn en hoge frequentie, hoe groter de repercussies wanneer we afwijken van het smalle pad van integriteit. Als een staart steeds die verder uit zwiept hoe langer hij wordt.

Afwijken

Wanneer we ver gevorderd zijn op het pad van bewustzijn en spirituele groei, kunnen we het ons eigenlijk niet meer veroorloven af te wijken van waarheid en integriteit. Op het moment dat we ons laten verleiden dit toch te doen, raken we uit de verbinding met onze ziel, ons hoger wezen, ons lichaam, onbewuste en het hele Universum.

Vallen en opstaan

Op het begin van het pad is dit nog niet zo erg. Het hoort er feitelijk bij. We leren door vallen en opstaan. Door uit verbinding te gaan met onze ziel en de Bron, leren we groeien naar bewustzijn en verbinding. Maar voor gevorderde wezens heeft dit veel grotere gevolgen. Waarom eigenlijk?

Diepere val

Hoe hoger onze frequentie, hoe dieper onze val als we afwijken van de waarheid en ons laten verleiden tot niet-integer gedrag en niet op waarheid gebaseerde beslissingen. Het is geen straf van een god. Het is geen straf van een of andere heer van karma. Het is gewoon een natuurwet. Maar hoe werkt dat dan?

Bewust creatorschap

Wanneer we op een hoge frequentie van bewustzijn opereren, zijn we zeer dicht bij bewust creatorschap. We zijn al bijna op het punt dat we bewust ons leven creëren. Op het moment dat we dan afwijken van eerlijkheid, waarheid en integriteit, gaan we mis-creëren. En juist omdat we al zo ver gevorderd zijn op het pad van meesterschap, zijn de gevolgen veel groter.

Gevolgen

Het is te vergelijken met een kind dat met een plastic zwaardje speelt, zijn ego de overhand laat nemen en zijn vriendje een mep verkoopt, en een wetenschapper die met natuurkrachten werkt en zich laat leiden door ego, hebzucht of woede – en een massavernietigingswapen creeert. De gevolgen zijn in het tweede geval zo veel groter.

Collectief

In het voorgaande voorbeeld zijn er grote gevolgen van een misstap voor de gevorderde ziel voor het collectief – voor hele groepen, families, landen of volkeren. Ze zullen uitwaaieren naar de mensen die aan ons leven raken: onze geliefden, studenten, cliënten. Ze zullen pijn ervaren, teleurstelling, verlies.

Persoonlijk

Toch zijn, wanneer we als gevorderde zielen afwijken van het pad van integriteit de gevolgen van onze miscreatie in de eerste plaats voor onszelf. Mislukking, verlies, verlating,  destructie. Pas wanneer we bereid zijn ons eigen aandeel daarin onder ogen te zien en verantwoordelijkheid te nemen, zullen we er weer de vruchten van kunnen plukken. Dan kunnen we leren van onze ervaring en met blauwe plekken, maar rijker en wijzer ons pad naar zuiver meesterschap vervolgen.

© drs. Wendy Gillissen, 2018
Het is niet toegestaan (delen van) het artikel over te nemen zonder toestemming van de auteur. Delen via de social media knoppen van deze site natuurlijk wel, graag zelfs! Fijn dat je mijn copyright respecteert.

One thought on “Het belang van integriteit voor het spirituele pad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s