licht

De Dans van duister en Licht

Wanneer je met de realiteit van het ‘’kwaad’’ in deze wereld geconfronteerd wordt, en ik bedoel in alle hevigheid, dan schrik je je in eerste instantie rot. De ene na de andere illusie gaat aan scherven. Instanties, instituten en mensen zijn niet wat ze leken te zijn. Het complete fundament van je ‘’normale’’ wereld, je vertrouwde ‘’realiteit’’ gaat schuiven en kantelen. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

Wanneer je als mens met dit soort heftige kwesties te maken krijgt, kun je in eerst instantie in shock gaan. Je bevriest. Je verstand staat er letterlijk bij stil. Daarbij reageren mensen veelal met één van de bekende reacties: vechten, vluchten of bevriezen.

Dit zijn primitieve reacties van je systeem waar je amper controle over hebt. Meestal neig je initieel naar één van de drie. Zo ga ik zelf eerst in de vechtstand als ik geconfronteerd word met een heftige stressor. Daarna pas komt de shock, en als ik de shock kan lostrillen, de emotie. Andere mensen gaan eerst in de bevriezings- of vluchtmodus: ze dissociëren en zijn er gewoonweg niet meer bij. Daarna komt pas de boosheid.

Bij al deze mechanismen is het van belang je te realiseren dat dit de instinctieve reacties om te overleven zijn. Om daadwerkelijk boven je instinctieve reacties uit te groeien en de weg van de ziel te bewandelen als je met stevige uitdagingen te maken krijgt, is het van belang de shock uit te ademen of los te trillen uit je lijf. Dan kun je weer verbinding te maken met je lichaam en je gevoel.

Als je weer in verbinding bent met je lijf en je gevoel, en je gevoelens doorwerkt, kun je bewust verbinding maken met je ware wezen, je hoger zelf, je ziel, de Bron. Als je dat doet, kun je niet alleen stevig staan in het oog van de storm, je kunt tevens de zin van het gebeuren weer ervaren.

Een voorbeeld. Als je geconfronteerd wordt, in het echt of via social media, met de horrorscenario’s die zich in de wereld af en toe afspelen of in de planning staan, kun je bevriezen van angst, ertegen gaan vechten uit woede, of vluchten in de fantasie, in drugs, in eindeloos scrollen, eten, spirituele fantasieën, verzin het maar. Alles wat je uit de realiteit haalt.

Maar vechten tegen het ongewenste houdt het uiteindelijk in stand. Dat waar je weerstand tegen biedt, duwt net zo hard terug. Duwen tegen het kwaad helpt niet. Het kwaad bestaat, het is een deel van de dualiteit. Bevriezen helpt ook niet, het zet je vast. Vluchten al helemaal niet – daarmee ga je de realiteit van wat is – donker en licht -uit de weg en ben je niet aanwezig in het hier-en-nu.

Als je je instinctieve reactie -fight, flight of freeze- kunt onderkennen en oplossen, kun je een stap verder gaan. Door er doorheen te ademen, te durven voelen wat je voelt: angst, woede, verdriet, pijn – en te luisteren naar wat het je te zeggen heeft.

Zitten er nog oude ervaringen met bijbehorende overtuigingen uit je jeugd of vorige levens onder die geraakt worden door de huidige gebeurtenissen? Zeker in deze omwenteling kunnen er trauma’s geraakt worden die zo oud zijn dat ze terug gaan naar Atlantis, Lemurië, levens in de tweede Wereldoorlog, of je oer incarnatie. Om de shock, de pijn, de angst en woede op te lossen kan het nodig zijn deze vorige levens of jeugdervaringen weer op te zoeken om ze te helen en verlossen.

Als je uit de pijn bent en de emoties hebt opgelost, kun je de situatie makkelijker vanuit het perspectief van de Bron en je ziel bekijken. Wat is hier aan de hand? Wat is de hogere bedoeling hiervan? Observeer. Zonder angst, zonder oordeel, zonder pijn. Ik gebruik hiervoor tevens graag kristallen met een hoge frequentie, zoals Arkansas bergkristal of Brandberg kristal.

Als je het proces op aarde kunt bezien vanuit de visie van de Bron en je ziel, zie je iets heel anders dan wanneer je kijkt vanuit de beperktere en door angst of pijn gekleurde visie van de persoonlijkheid, gewonde vorige levens of het ego. Dan zie je dat er iets heel bijzonders plaatsvindt.

Wat je dan kunt zien, is dat donker en licht aan een dans bezig zijn. Door het duister worden we bijna gedwongen lessen te leren die we anders nooit zouden zijn aangegaan. Door het Licht kan tot bewustzijn komen wat anders onderbelicht en in het duister, het onbewuste gebleven was.

Het Duister stuwt de geboorte van het Licht voort. Het brengt ons paradoxaal genoeg tot meer bewustwording. En het Licht brengt het Duister aan het licht. Het is een kosmische dans die de groei van de ziel tot einddoel heeft. Is het heftig? Ja zeker. Is het duister pijnlijk, naar, en streeft het naar vernietiging? Zeker. Kan het ons werkelijk raken? Nee, wezenlijk niet.

Door ons bewust te worden van het Duister, wat het doet, hoe het werkt, ontwikkelen we nog meer inzicht en bewustwording in de aard van ons eeuwige Zelf. Door ons eigen Licht te hervinden, er verbinding mee te maken en het neer te zetten zonder de strijd aan te gaan met het Duister of het te ontkennen, zetten we de frequentie van de hoogste manifestatie van ons Zielezelf neer op aarde.
En was dat niet al die tijd de bedoeling?

© drs. Wendy Gillissen, 2021
www.reincarnatietherapie.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s