Hoe kun je het beste omgaan met je sensitiviteit? Vier tips voor empaten

In deze maatschappij wordt ons als kind doorgaans niet geleerd hoe we het beste om kunnen gaan met sensitiviteit, heldervoelendheid en empathie. Degenen van ons die zeer gevoelig zijn voor de energieën en gevoelens van anderen lopen daarom vaak tegen dezelfde obstakels aan.

Hoe kunnen we het beste omgaan met onze sensitiviteit in deze maatschappij en in contact met anderen?

Hier zijn een paar tips en inzichten uit de praktijk voor het goed omgaan met deze gevoeligheid:

Voelen is niet hetzelfde als verantwoordelijk zijn

Dat je de gevoelens en emoties van anderen kunt voelen, wil nog niet zeggen dat je er iets mee hoeft.Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen emoties. Wij leren als empaten in onze kindertijd vaak niet hoe we het beste om kunnen gaan met het feit dat we zoveel voelen van alles en iedereen om ons heen. We worden vaak in gezinnen geboren waarin onze ouders, broers en zussen niet zo empathisch zijn, en dus niet eens door hebben dat dit speelt – laat staan dat ze ons kunnen helpen ermee om te gaan.

Dit kan tot veel onbewuste misverstanden leiden. Zo kun je gaan geloven: ‘’Oh, ik voel het verdriet van mijn vriend, dus moet ik er iets mee.’’ Of zelfs, vooral als we heel jong zijn: ‘’Oh, ik voel de woede van mijn moeder, dus ligt het aan mij.’’

Maar vaak helpt het al, je dit te realiseren: het feit dat je het voelt, wil nog niet zeggen dat jij ervoor verantwoordelijk bent. Het wil nog niet zeggen dat jij het hebt veroorzaakt. Voel, realiseer je dat het niet van jou is, laat het los en stem je weer af op jezelf.

Daarbij kun je het feit dat je voelt waar de ander zit, wel gebruiken als aanwijzing. Nu je weet wat er bij de ander speelt, kun je een bewuste beslissing nemen. Misschien kun je er voor die ander zijn… maar zonder mee te deinen op diens emotie. Of misschien voel je dat het iets is waar je niets mee wilt of kan. Het belangrijke is, dat je de emotie bij de ander laat en zelf beslist hoe nu verder te handelen – of niet.

Het gevoel van de ander zegt niets over jou

Dat je het gevoel van de ander over jou kunt voelen, betekent niet dat het iets zegt over jou.

Ook iets wat niet leren in onze kindertijd. Als je zeer empathisch bent, kun je vaak voelen wat de ander voelt in connectie met jou of over jou. Maar dat is, alweer, het gevoel van de ander. In principe zegt het niets over jou. De ander kan vreugde voelen in het contact met jou, of liefde, maar ook afkeer, bevreemding, jaloezie, woede of zelfs haat. Het feit dat je het voelt, betekent niet dat je het aan hoeft te nemen als zijnde waarheid over jou.

Neem je gevoel serieus

Je intuïtie, onderbuikgevoel, en sensitiviteit fungeren als antennes en zijn vaak in staat in een fractie van een seconde waar te nemen wat de waarheid is over een persoon of een situatie. Waar je brein nog achter de feiten aan hobbelt, zit je gevoel al op het juiste spoor. Neem je gevoel daarom altijd serieus.

Als je een onbehagelijk gevoel hebt bij iemand die qua uiterlijk, oppervlakkig bezien gedrag, reputatie, etc misschien leuk of geweldig lijkt: luister naar je gevoel en doe een stap terug. Observeer. Mogelijk pik je op hoe iemand werkelijk is achter diens façade, en zijn diens bedoelingen niet bepaald zuiver.

Voel je je onbehagelijk in een groep, een gebouw, of op een plaats? Luister ernaar. Er kan iets achter de schermen spelen wat onzichtbaar is maar wel degelijk zeer belangrijk is en niet goed voor je is of mogelijk gevaar oplevert.

Je hebt het recht te voelen wat jij wilt

Ook dit wordt ons vaak niet geleerd: je hebt het recht jouw sensitiviteit en jouw antennes te richten op waar jij blij van wordt. Als de ellende in de wereld je overspoelt via de TV en het internet, maar ook omdat je via deze kanalen nog meer energie oppikt van anderen: je hebt het recht dit uit te zetten. In de middeleeuwen werden we ook niet voortdurend op de hoogte gebracht van de ellende van anderen op duizenden kilometers afstand.

Sterker nog, het is een grote noodzaak te leren afstemmen op wat jij zelf wilt ervaren. Het is een onderdeel van het juist toepassen van de Wet van Aantrekking, het manifesteren van jouw werkelijkheid, en het realiseren van jouw creaties. Als je voortdurend afstemt op de belevingswereld van de ander, of zelfs de gemanipuleerde ‘’’werkelijkheid’’ van allerlei media, komt jouw creatie niet van de grond. Dan kun je niet neerzetten waar je voor gekomen bent.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je standaard weg moet kijken van de pijn van anderen. Wat wel belangrijk is, is dat je onderscheid maakt tussen de pijn van anderen waar jij mogelijk met jouw aanwezigheid positief verschil in kunt én wilt maken, en waar niet. Bewuste keuzes maken is voor een empaat van levensbelang.

Keuze

Sensitiviteit wordt wel eens gezien als een last, en het is waar dat het niet altijd makkelijk is ermee om te gaan. Maar in wezen is het iets heel moois. Het kan je geweldig dienen als je er goed mee om weet te gaan. Het is een deel van jou. Het verbindt je met jezelf, je ziel, het universum en al wat is. Het kan voor prachtige ervaringen zorgen in verbinding met liefdevolle mensen, dieren, de natuur, kunst, de engelen, je ziel en de Bron.
Waar stem jij je op af?

©drs. Wendy Gillissen, 2021
www.reincarnatietherapie.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s